In gesprek met … gespecialiseerd kinderverpleegkundige stoma- en wondzorg: Marlaine Hendriks

Convatec gaat in gesprek met Marlaine Hendriks, gespecialiseerd kinderverpleegkundige stoma- en wondzorg Polikliniek Amalia kinderziekenhuis. Wij gaan met haar in gesprek over stoma’s bij kinderen en het zwemmen met een stoma. Want welk kind vindt het niet leuk om te spelen met water?

Sinds 2010 werkt Marlaine als stomaverpleegkundige op de polikliniek en de afdeling kinderchirurgie van het Amalia kinderziekenhuis . Haar carrière begon op de kinderchirurgie, maar zij  besloot zich in 2007 te specialiseren in stomaverpleegkunde. “Ik had behoefte aan extra verdieping en een collega van mij vertrok bij de stomaverpleging,” vertelt Marlaine. In dit verhaal deel ik mijn ervaringen, uitdagingen en beloningen van het werk, maar ook adviezen voor kinderen met een stoma die willen zwemmen of spelen met water.

Haar werk als stomaverpleegkundige

Voor Marlaine biedt het werken als kinderstomaverpleegkundige een kans om een band op te bouwen met zowel het kind als de ouder(s). “Ik vind het waardevol om kinderen en hun ouders te leren omgaan met een stoma en hen te ondersteunen in hun dagelijks leven. Affiniteit met kinderen en het vermogen om hun behoeften te begrijpen is belangrijk in deze rol,” aldus Marlaine.

Uitdagingen

Maar er komen ook zeker uitdagingen om de hoek kijken bij het werk als kinderstomaverpleegkundige. Een uitdaging waar een kind met een stoma mee te maken heeft is de beperkte keuze aan stomazakjes voor kinderen. “Een kind heeft natuurlijk een klein buikoppervlakte, waardoor het ingewikkeld is om de juiste maat stomazakje te vinden,” vertelt Marlaine. Bij zuigelingen wordt de plaats door de kinderchirurg tijdens de operatie bepaald. Ook de plaatsbepaling van een stoma bij een peuter, kleuter kan, door het kleinere buikoppervlakte, lastiger zijn. Er is dan minder ruimte om een stomazakje te plakken rekening houdend met navel, heupbot, wond e.d. Daarom is het belangrijk per kind te kijken welk stomamateriaal het beste is voor kind en ouder.

Zwemmen met een stoma

De meeste kinderen vinden het leuk om in de zomer te zwemmen of te spelen met water. Voor zwemactiviteiten moeten wel de juiste maatregelen getroffen worden zodat een kindje onbezorgd kan zwemmen en volop kan genieten van het water. Voorzorgsmaatregelen als het afplakken van de stoma en het kiezen van geschikte zwemkleding kan helpen bij het voorkomen van complicaties tijdens het zwemmen.

Voorzorgsmaatregelen

Een aantal belangrijke voorzorgsmaatregelen zijn hierbij:

  • Het meenemen van stomamateriaal;
  • Het afplakken van het filter en de randen van het stomazakje met “”halve maantjes;
  • Het legen van het zakje voor het zwemmen;
  • Het dragen van een badpak in plaats van een bikini voor de meisjes en een speedo onder een short voor jongens.

 

Met het meeste stomamateriaal kan een kind gewoon gaan zwemmen met bovenstaande maatregelen. Stomamateriaal na het zwemmen (evt. pas na 1 uur) vervangen. Mochten er huidirritaties zijn opgetreden, kan gebruik worden gemaakt  van orahesivepoeder en/of stomacrème om erger te voorkomen.

“Het is altijd belangrijk om contact te blijven zoeken met je verpleegkundige, mochten er problemen ontstaan. Zij weten de juiste raad te geven mocht je er zelf niet meer uitkomen. Een kind moet een kind blijven en dus lekker genieten van het spelen en ravotten in het water,” sluit Marlaine af.