In gesprek met … stoma-colonverpleegkundige: Miranda

Wij gingen in gesprek met Miranda. Zij is inmiddels al vier jaar stoma-coloncareverpleegkundige op de polikliniek in het Bravis ziekenhuis. Met ruim 18 jaar werkervaring in de stomazorg weet zij alle ins en outs van de stoma en de verzorging hiervan. Het lekkere weer is natuurlijk volop aan de gang en daarom vroegen wij aan haar naar tips bij het dragen van een stoma tijdens het zwemmen én wat je wel en niet moet doen! Lees de tips van Miranda in de blog op de website.

Waarom ze destijds ervoor heeft gekozen om stomaverpleegkundige te worden?

“Ik vind het lonend dat ik als stomaverpleegkundige een steentje kan bijdragen aan het accepteren van de stoma bij stomadragers. Als je een stoma krijgt kan dit in het begin wennen zijn voor de stomadrager en is acceptatie in het begin lastig. Als stomaverpleegkundige vind ik het dan fijn dat ik de stomadragers hier in kan begeleiden, motiveren en stimuleren om het dagelijks leven weer op te pakken.”

Zijn er specifieke voorzorgsmaatregelen die mensen met een stoma moeten nemen voordat ze gaan zwemmen?

“Als we kijken naar het zwemmen kan dit voor iemand een behoorlijk obstakel zijn in het begin. Niet iedereen voelt zich direct comfortabel met de stoma en kan de eerste keer zwemmen moeilijk vinden. Ik raad daarom ook aan om van tevoren bijvoorbeeld een keertje thuis in bad te gaan of op zoek te gaan naar een rustig zwembad. Zo kan je er aan wennen en kun je ervaren wat je prettig vindt. Ook organiseren diverse organisaties zwemdagen voor stomadragers. Hier kun je online genoeg informatie over vinden.

Wanneer je gaat zwemmen is het belangrijk dat je een uur van tevoren het zakje opplakt. Zo is de kans dat hij loslaat in het water het kleinst. Ook na het zwemmen moet er weer een uur tussen zitten voordat je het zakje eraf haalt en het zakje vervangt voor een nieuwe. De plak zit direct na het zwemmen namelijk stevig aan de huid vast en wanneer je het zakje er direct afhaalt kan het zijn dat je je huid beschadigd. Heb je een colostoma? Kies dan voor een kleiner zakje tijdens het zwemmen.”

Wat moet iemand doen als zijn of haar stomazakje tijdens het zwemmen losraakt of lekt?

“Stel, je zakje laat los tijdens het zwemmen, ga dan direct uit het zwembad en vervang hem. Doe je dit niet, dan is de kans op infectie een stuk groter. Vervang het zakje op een rustig plek en raak vooral niet in paniek. Het kan altijd voorkomen dat het zakje loslaat.”

Heeft u nog andere algemene tips of adviezen voor mensen met een stoma die willen genieten van zwemactiviteiten?

“Wat ik vooral de mensen wil mee geven is dat ze moeten doen waar zij zich fijn bij voelen. Doe alles op jouw tempo, want jij bent ten slotte degene die weet waar je je het meest comfortabel bij voelt. Een stomaverpleegkundige kan altijd je vragen beantwoorden en wil altijd met je meedenken.