Perry Swisher
- United States
FAP – Familiaire Adenomateuze Polyposis - is een zeldzame en erfelijke ziekte die leidt tot darmkanker, vaak wanneer mensen de leeftijd van 40 jaar bereiken.
Deze ziekte kan gezinnen verwoesten. Dat weet Perry Swisher helaas maar al te goed. Zijn oma en moeder zijn beide overleden aan darmkanker. Zijn oma overleed toen zij 53 jaar oud was en zijn moeder overleed op 36-jarige leeftijd. Perry’s oom werd op jonge leeftijd gediagnosticeerd met FAP en koos er rond zijn 20e levensjaar voor om een ileostoma operatie te ondergaan. Met deze voorgeschiedenis zul je vast begrijpen dat Perry het ergste vreesde toen hij in 2013, op zijn 35e, bloed in zijn ontlasting vond.
De onderzoeken die werden uitgevoerd toonden aan dat Perry’s darmkanaal vol zat met poliepen. De dokters waren bang dat Perry nog maar een paar jaar te leven had. Perry vertelt: ‘’Ik herinner me dat ik dacht aan mijn familie en hoe verschrikkelijk darmkanker ons beïnvloed had, en ik besloot om er tegen te vechten.’’
"Ik herinner me dat ik dacht aan mijn familie en hoe verschrikkelijk darmkanker ons beïnvloed had, en ik besloot om ertegen te vechten."
Perry besloot om, net zoals zijn oom, een ileostoma operatie te ondergaan. ‘’Toen begon mijn nieuwe leven’’, vertelt Perry. Hij vervolgt: ‘’Het was eerst erg pijnlijk en ongemakkelijk, maar mijn familie stond voor me klaar. Mijn oom begeleidde mij in het leven met een stoma. Hij heeft twee fulltime banen en klaagt nooit ergens over. Ik ben erg dankbaar voor alles wat ik van hem heb geleerd over leven met een stoma. Hij is mijn held.’’
Tegenwoordig is Perry een operator van zwaar materieel, gespecialiseerd in machines die gebruikt worden bij de aanleg van wegen. Hij geeft aan dat het werken in zo’n fysiek belastende functie terwijl je een stoma hebt een uitdaging is, maar zeker niet de enige uitdaging.
Perry vervolgt: ‘’Tot voor kort dacht ik alleen aan de fysieke kant van het hebben van een stoma; ik dacht niet na over de andere uitdagingen, zoals het zelfvertrouwen hebben om de dingen die ik vóór de operatie deed te blijven doen. Doordat ik weet dat mensen met een stoma kunnen werken, naar school kunnen gaan, kinderen kunnen grootbrengen en alles kunnen doen dat andere mensen kunnen, heb ik mijn eigen leven weer kunnen oppakken. Ik ben enorm dankbaar voor de mensen in mijn leven die mij geholpen hebben me weer normaal te voelen.’’
Met het gratis me+ serviceprogramma heeft u alle informatie en ondersteuning die u nodig heeft binnen handbereik. Een toegewijd team van verpleegkundigen en deskundigen voorziet u via onder andere nieuwsbrieven van informatie over producten, levensstijl en voeding.